Школски документи

dokumenti

Огласна табла

О нама

o nama

Школски часопис

skolski_casopis

Наши сарадници

Контактирајте нас

Монтесори кабинет

Овај метод се развио током рада Марије Монтесори са децом која су заостајала за вршњацима  а нама дао смернице како радити са децом када класичне методе не дају резултате.    

Идеја опремљеног Монтесори простора одавно се наметнула, па су наставници прошли обуку за рад по овој методи.

Основно полазиште овог метода : одбацити предметни систем наставе и ангажовати ученике на решавању конкретних , актуелних и менталном узрасту примерених проблема.

Деца која користе Монтесори учионицу су основношколског узраста са следећим проблемима: лака и умерена ментална ометеност, аутизам, телесна инвалидност, слабовидост.

Монтесори материјали за рад су направљени од природних сировина, привлачни су деци, стимулишу сва чула, задржавају пажњу и подстичу концентрацију, а због контроле грешке коју има сваки материјал , деца увиђају где су погрешила и исправљају грешку учећи.

Монтесори учионица се користи ѕа индивидуални и групни рад са ученицима по утврђеном распореду.     

Монтесори кабинет састоји се из 5 центара: математички, космички, језички, сензорни и практични, чији материјали су смештени у пет различитих полица ради боље орјентације деце током рада са материјалима.

Сваки од ових центара опремљен је посебним  дидактичким материјалом  који је видљив и доступан детету, примерен потребама и склоностима детета, подстиче дете на активност и испуњава високе естетске критеријуме.  

montesori